05 Жовтня 2011
Сьогодні ви без зусиль знайдете масу корисних порад з облаштування та оформлення кухні як в журналах, так і в мережі. Інформація на цю тему не порахувати, тільки не забувайте один важливий факт: 90% цієї інформації було почерпнуто з іноземних джерел і тому досить безглуздо виглядає на вітчизняній землі, де багато одинакових будинків з мізерно малими типовими кухонними кімнатами.
Так що, мабуть, не зайвим буде присвятити цю статтю плануванні нашої вітчизняної кухні.
Маленька кухня - це кухня площею 8 квадратних метрів.
Наше завдання полягає в тому, щоб жоден сантиметр корисної площі не зник, а був доцільно використаний.
Робочий простір кухні включає в себе холодильник, пральну машину, мийку, плиту, стільницю. Головне пам'ятати: робочий простір не повинно заважати вам вільно переміщатися по кухні. Ви шукаєте оптимальне місце для плити? Що ж, для цього важливо завжди враховувати довжину газового шланга або електричного кабелю, а також можливість протягування цих комунікацій у прихованих від очей каналах. Ще одна рекомендація: бажано не розташовувати плиту в безпосередній близькості від миття. Все-таки вода і вогонь - протилежні стихії. Припустимо в крайньому випадку використовувати мийку з так званим металевим «крилом», що виходить в сторону плити. До вікна при цьому газова плита повинна знаходитися не ближче 30 см. В іншому випадку існує серйозний ризик задування полум'я. До того ж віконні фіранки можуть створювати при цьому пожежонебезпечну ситуацію.
Найчастіше дверцята духовки відкривається вперед. Тому важливо розрахувати відстань, що залишається до найближчого предмету меблів при відкритих дверцятах. Воно повинно бути не менше 1 метра, інакше можуть виникнути проблеми з отриманням дека.
Високі предмети не повинні розривати робочий простір, найважливішу на кухні територію. Настінні шафи необхідно кріпити, враховуючи зростання господарів, оскільки саме вони будуть користуватися вмістом цих шаф. Середня відстань від стільниці до дна шафи повинна становити 60 сантиметрів.
Над плитою, за винятком витяжки, небажано вішати який-небудь предмет меблів. Якщо дозволяє простір, то навіть бічні шафи, розташовані поруч з плитою бажано було б розсунути від країв плити на 30 см., щоб останні не покривалися жиром і не відчували впливу підвищених температур.
Такий мінімальний набір правил для будь-якої кухні .
Давайте ж тепер поговоримо про те, як в умовах маленької кухні дотримати всі перераховані правила і при цьому домогтися граничною оптимізації дорогоцінного простору.
Для первинного розширення простору цілком можливо почати з дверей, вірніше з її усунення та розширення дверного отвору, що створить зоровий ефект збільшення кухні. Можна спробувати встановити розсувні двері, що також допоможе звільнити додатковий простір і позбавити від вільного курсування запахів по всій квартирі.
Переклад - Буднет
http://domostroionly.ru/